Zioła na cholesterol

Jest kilka sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Najpopularniejszy to oczywiście zastosowanie się do odpowiedniej diety. Niekiedy jednak to nie wystarcza i trzeba poszukać jeszcze innych sposobów na walkę z podwyższonym cholesterolem. Oprócz zwiększenia aktywności fizycznej dobrze jest sięgnąć po naturalne środki. Zioła w zapobieganiu cholesterolu wykorzystuje się od bardzo dawna.

Bardzo dobrze reguluje poziom cholesterolu borówka kanadyjska a także nasiona kozieradki, Terminalia Arjuna (ardżuna). Można także zwiększyć ilości czosnku, jednak nie jest to zalecane przy niektórych chorobach no i samo w sobie nie jest zachęcające. Dobrze działa zielona herbata, która obniża poziom złego a podwyższa poziom dobrego cholesterolu .

Popularnie stosowane jest także siemię lniane, które ma dobry wpływ będąc regularnie zażywanym. Również ziele karczocha wpływa normalizująco dzięki zawartej w sobie cynarynie. Hibiskus zawiera kwasy organiczne, które powodują obniżanie się złego cholesterolu oraz chronią naczynia krwionośne przed nieporządanymi zmianami.

8 ludzi skomentowało “Zioła na cholesterol”

  1. Kandos pisze:

    Podobno błonnik jest dobry na cholesterol, przynajmniej tak piszą na jednej ze stron. Czy ktoś z was, zainteresowanych ma w tej materii jakieś doświadczenia?

  2. admin pisze:

    Ja osobiście polecam błonnik, dzięki któremu nie dość że uda nam się usprawnić prace naszych jelit ale także dobrze, a wręcz bardzo dobrze (niestety na początku występują wzdęcia) działa na metabolizm. Dzięki temu, przez pierwsze kilka dni stosowania, zaczniemy zauważać jak nasz organizm, samoczycnnie i bezboleśnie oczyszcza się ze złogów jelitowych :) Dodatkowo, błonnik działa bardzo dobrze właśnie na redukcję cholesterolu we krwi. Więcej o błonniku możecie przeczytać na stronie http://www.blonnikpokarmowy.net.pl/

  3. Mirka pisze:

    No jakby nie patrzeć, to siemię i błonnik, ewentualnie czosnek jak nie ma przeciwwskazań w grę wchodzi w naszych realiach tylko. Bo skąd brać karczochy, hibiskus, borówki kanadyjskie i nasiona kozieradki:/ A pewnie takie urozmaicenie byłoby ciekawe.

  4. k pisze:

    cholesterol jest na pewno nie bezpieczny dla ludzkiego organizmu (dla człowieka)mimo wszystko lekarze podchodzą do sprawy jak do kataru lub zwykłego skaleczenia człowiek który na ten temat nie wie nic dowiadując się jest przestraszony a fachowcy(LEKARZE) nie przykładają uwagi aby dobrze objaśnić co się dzieje podejrzewam że sami na ten temat za wiele nie wiedzą pozdrawiam

  5. do Mirki pisze:

    Hibiskus jest dostepny prawie w kazdej herbatce owocowej, zwlaszcza lesnej, a borowka kanadyjska niska czy amerykanska wysoka (wg.niektorych to ta sama roslina), jest coraz bardziej popularna w naszych ogrodach. Na obnizenie cholesterolu dobry jest grapefruit, wazne aby unikac slodyczy i produktow macznych a nie tylko tlustych mies i jajek.

  6. Krzysztof pisze:

    Ja słyszałem, że dobrze działa też herbatka z ziela zwanego Przetacznik. Można to kupić w aptekach ziołowych. Polecam również grejfruty no i zero zmażenia, cukier brązowy, mało soli i koniec z czerwonym mięsem (żydzi -mądry naród- juz za czasów Chrystusa unikali wieprzowiny ) bo jak wiecie przysłowie głosi , że świnia dopuszczona do koryta to nawet i g…. zje (polecam dród i ryby). Jest w tym dużo prawdy. Oczywiście ruch i ćiczenia na powietrzu. Pamietajcie : nie żyjemy po to żeby jeść, lecz jemy po to żeby żyć, dlatego patrzmy co kupujemy i co dajemy dzieciom.

  7. Basia Ga pisze:

    Może ktoś wie jak jeść grapefruity ,aby osiągnąć cel (obniżyć
    cholesterol).Niektórzy polecają jedzenie samego miąższu,a inni
    zjadanie go wraz z bardzo gorzką, białą błonką.

    Czekam na życzliwą odpowiedź. Z góry serdeczne dzięki.

  8. Paweł pisze:

    Ja używam ziółka z pokrzywy ,skrzypu i nagietka na obniżenie cholesterolu.Działa tak super że po miesięcznym piciu zły cholesterol za dużo się obniżył.

Dodaj komentarz

Jeśli masz inne zadanie, wiesz więcej niż napisaliśmy w powyższym artykule, na temat cholesterolu - zabierz głos w dyskusji pod nim. Chętnie sami dowiemy się czegoś więcej, a dodatkowo ktoś inny może uzupełnić wiedzę.