Potrawy obniżające cholesterol

Wysoki poziom cholesterolu prowadzi czasami do choroby zwanej miażdżycą. Na dłuższą metę jest ona zabójcza, gdyż powoduje zatykanie się naczyń krwionośnych co powoduje odcięcie dopływu krwi do serca i mózgu a w następstwie tego następuje śmierć. Przyczyną przekraczania w organizmie norm cholesterolu jest przede wszystkim zła dieta wysokotłuszczowa, najpopularniejsza między innymi w naszym kraju.

Istnieją jednak potrawy, składniki, które obniżają cholesterol i nie są to jakieś wyszukane albo trudno dostępne potrawy.

Bardzo ważnym składnikiem diety obniżającej poziom cholesterolu są ryby. Również oliwa z oliwek pozwala obniżyć te normy. Ryby i oliwki zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe a przecież bardzo dobrze przyrządzona ryba w niczym nie ustępuje standardowej porcji smażonego mięsa a jest o niebo zdrowsza. Jeśli już musimy coś usmażyć, przyrządźmy to korzystając z oleju oliwkowego bądź rzepakowego. Należy jednak unikać za wszelką cenę potraw smażonych, lepsze są pod tym względem pieczone, duszone i gotowane.

5 ludzi skomentowało “Potrawy obniżające cholesterol”

  1. Nina pisze:

    Słyszałam że tofu jest niezłe na cholesterol, ale na waszej stronie nic o tym nie ma. Coś wiecej ktoś na ten temat wie?

  2. Maciek pisze:

    A co z tranem? Z dzieciństwa pamiętam, że był niby dobry na wszystko. W sumie to taki tłuszcz rybny – skoro ryby same w sobie są tak zdrowe, to czy tran również pomaga obniżyć, albo chociaż utrzymywać poziom cholesterolu na przyzwoitym poziomie?

  3. Celina pisze:

    Nina: wujek google mówi, że pomaga obniżyć.
    Maciek: tran podobno też, ktoś ze znajomych łykał jakiś preparat z tranem jak dobrze pamiętam i chyba to działało.

    No i nie zapominajcie o uniwersalnym warzywku na wszystko – CZOSNEK!!!

  4. Clo pisze:

    Celina nie przesadzaj, nie przy wszystkich schorzeniach można się nim zajadać, czasami jest niewskazane – np przy ostrych zapaleniach nerek, żołądka czy jelit. Tak samo małym dzieciom czy matkom karmiącym. Poza tym śmierdzi;)

  5. Ewka pisze:

    Ok, to rybki na oliwie z oliwek i jest dobrze. A jak działają surowe ryby? Śledzik w occie itp., albo wędzone? Łosoś, makrela?

Dodaj komentarz

Jeśli masz inne zadanie, wiesz więcej niż napisaliśmy w powyższym artykule, na temat cholesterolu - zabierz głos w dyskusji pod nim. Chętnie sami dowiemy się czegoś więcej, a dodatkowo ktoś inny może uzupełnić wiedzę.